Sälj faktura

Med eller utan regress – hur väljer man?

Factoring kan utföras med eller utan så kallad regress, vilket kort sagt innebär att fakturan antingen går tillbaka till dig eller till factoringbolaget om din kund inte betalar.

Sälja med regress?

Att sälja fakturor med regress innebär i korthet att de fakturor som du sålt och som din kund inte betalar går tillbaka till dig som fakturautställare. Regress betyder i det här fallet ”återgång”, normalt sker detta efter ett visst antal avtalade dagar. När du säljer en faktura med regress går flera av dina fakturor att sälja. Det blir dessutom billigare än att sälja dem utan regress, eftersom factoringbolaget tar en mindre kreditrisk.

Sälja utan regress?

Fakturaköp utan regress innebär att factoringbolaget tar över risken för att fakturamottagaren inte betalar fakturan. Med denna typ av factoring behöver factoringbolaget göra en striktare kreditbedömning av dig och dina kunder, vilket oftast betyder att färre fakturor går att sälja och att utbetalningen tar lite längre tid. Att sälja faktura utan regress innebär även att räntan du betalar blir något högre.

När du jämför alternativen kan det vara bra att ställa följande frågor:

  • Är snabba utbetalningar viktiga?
    Då ska du använda fakturaköp med regress. Anledningen till detta är att kreditbedömningen tar kortare tid, vilket gör att utbetalningen kan gå snabbare.
  • Är det viktigt att kunna sälja så många fakturor som möjligt?
    Vid factoring utan regress görs en striktare kreditbedömning av både din och dina kunders verksamhet. På grund av detta sållas fakturor till kunder med något större kreditrisk bort och du kan inte sälja dessa.
  • Hur viktigt är priset?
    Av naturliga skäl blir det något dyrare att sälja fakturan utan regress då det innebär att factoringbolaget tar en större kreditrisk.
  • Bra att känna till är att factoringbolaget (trots att det kan låta så) aldrig står för affärsrisken vid fakturaköp utan regress, enbart kreditrisken. Så om din kund går i konkurs kommer din faktura att gå tillbaka till dig som fakturautställare.

Vår rekommendation?

Vi rekommenderar alltid fakturaköp med regress om det är viktigt med snabba utbetalningar, konkurrenskraftigt pris och möjlighet att sälja alla företagets fakturor, inte bara enstaka.

🍪 Mmm... cookies

Genom att fortsätta på sidan accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy.