Del 3

Så fungerar factoring

Factoring är i många fall ett bra och kostnadseffektivt sätt att frigöra kontanta medel för din verksamhet. Det fungerar som ett alternativ till traditionella banklån när du behöver snabb tillgång till likvida medel.

Factoring: att sälja eller belåna dina fakturor

Factoring innebär att du antingen säljer eller belånar dina fakturor. När du säljer fakturan till ett factoringföretag tar de ut en mindre procent av fakturabeloppet i avgift för att ta över din kundfordran. Resten får du utbetalt till företagets bankkonto. Factoringgruppen betalar i normalfallet ut pengarna till ditt konto redan samma dag.

Hur startar jag med factoring?

Att börja med factoring är enkelt och går snabbt. Ofta tar det någon dag att starta, men om du är snabb med att teckna avtal och har en faktura som du vill sälja, så kan du vara igång på några timmar. Tänk på att du inte kan sälja en faktura som du redan skickat ut till en kund. Så här brukar processen fungera:

 • Teckna avtal om factoring
  Avtalet med ditt factoringföretag reglerar bland annat den procentsats som dras från fakturabeloppet – din kostnad för att du säljer dina fakturor.
 • Frihet och flexibilitet
  Hos på Factoringgruppen tecknar du inte upp dig på långa bindningstider och behöver därför aldrig känna dig låst. Vi tar inte heller ut några startavgifter när du tecknar avtal med oss.
 • Välj vilka fakturor du vill sälja
  Du skickar enkelt dina originalfakturor till ditt factoringföretag via e-post, post eller skapar fakturan direkt i deras onlinesystem om de har ett sådant (läs om vårt system för onlinefakturering här).
 • Fakturan skickas till din kund
  På fakturan ska det framgå tydligt att den är överlåten till det företag du sålt fakturan till, samt vilket bankgiro som gäller för inbetalningen.
 • Pengarna betalas ut till ditt konto
  Direkt efter att fakturan skickats till din kund görs utbetalningen för fakturan direkt till ditt företagskonto. På Factoringgruppen betalar vi ut pengarna inom några timmar, men detta kan variera från ett par dagar till någon vecka beroende på leverantör.

Innan du tecknar avtal om factoring

Behöver du snabb utbetalning? Är det viktigt att ditt factoringföretag sköter dina kundrelationer på det sätt som du önskar, eller är priset viktigare? Ditt val av factoringföretag får inverkan på alla dessa faktorer.

Avtalet med ditt factoringföretag reglerar både juridiska och kommersiella villkor. Alla bolag är olika, även om tjänsten ibland kan verka likadan. Enligt vår erfarenhet är det främst tre saker som är viktiga att diskutera med ditt factoringföretag innan du tecknar avtal:

 • Hur sköts mina kundrelationer? Dina kundrelationer är det viktigaste du har – se därför till att factoringföretaget sköter relationerna på ett professionellt och kundvänligt sätt och att du inte blir en anonym kund i mängden.
 • Hur snabbt får jag pengarna? Utbetalningstiden varierar kraftigt mellan olika factoringföretag. Om din verksamhet behöver ett snabbt tillskott av pengar bör du se till att ditt factoringföretag också kan erbjuda en riktigt snabb utbetalning.
 • Vilken räntesats får jag? När du säljer en faktura tar factoringföretaget ut en viss procentsats för att ta över din fordran, ställa ut fakturan och sköta administrationen. Denna räntesats varierar i normalfallet mellan 2–5% beroende på vilket bolag du väljer och hur tjänsten ser ut.

 

Givetvis finns det många andra saker att tänka på när du säljer dina fakturor. Men om du har diskuterat ovanstående tre punkter med ditt factoringföretag så har du bra förutsättningar för ett bra och fungerande samarbete.

Kom igång med BankID i tre steg, eller prata med våra factoringexperter.

🍪 Mmm... cookies

Genom att fortsätta på sidan accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy.