FACTS

Nytt år och nya rutiner

Såhär i början på året, innan allt dragit igång riktigt ordentligt, kan det vara skönt att rannsaka sig själv och sitt företag en aning. Vilka rutiner går att förbättra? Vilka delar kan man optimera? Och hur ger man sitt företag de allra bästa förutsättningarna för ett framgångrikt år?

Vi på Factoringgruppen har sammanställt våra bästa tips för hur du kan ge dig själv och ditt företag en skjuts in i nya året.

Starta året smart

Är det någon som har koll på hur man bör kickstarta det nya året som egenföretagare är det vår Operations Manager Filip Jansson! Han har kontakt med företagare och entreprenörer i en mängd olika branscher och företagsstorlekar på en daglig basis, och ger gärna tips till den som vill se över sin affär.

1. Ha finansieringen klar

Många väntar till absolut sista sekund när pengar skall ut och det klirrar tomt i kassan innan man söker finansiering. Detta leder till att man kan bli ”intvingad” i dåliga avtal med höga avgifter. Håll därför alltid kontakt med möjliga finansiärer och ha avtalen på plats, även om det inte behövs för stunden. Du kommer tacka dig själv dagen det blåser.

2. Planera kassaflödet för året

Upprätta en likviditetsbudget och uppdatera den löpande under året. Frågor du kan ställa dig när du tagit fram din likviditetsbudget:

  • Finns det förbättringsområden?
  • Binder vi onödigt mycket kapital under vissa månader?
  • Vad gör vi för att lösa problemet?

Till exempel, om du har en säsongsbetonad försäljning binder du onödigt mycket kapital i kundfordringar under specifika månader vilket kan ställa till med problem under resten av året. Genom att sälja dina fakturor under den perioden kan du få ditt företag att fortsätta växa.

3. Gör rätt från början!

Oavsett om du bedriver ett nystartat enmansföretag eller ett större företag med 100+ anställda skadar det aldrig att ha koll på siffrorna. Om du inte redan upprättar en likviditets – och resultatbudget så är det dags att komma igång med det nu.
Sitter rutinerna från början så är det lättare att anpassa sig i takt med tillväxt och du kan tackla likviditetsproblem redan innan dem uppkommer.

Vi på Factoringgruppen finns här för dig med finansiering och rådgivning hela vägen. Inga frågor är dumma frågor och när du överlåter dina fakturor till oss kan du använda likviditeten för att tackla växtvärken och ta dig an nya möjligheter — så låter du pengarna jobba för dig och inte tvärtom.

Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi skulle kunna hjälpa dig och ditt företag.