FACTS

Vad är kreditvärdighet?

Vad betyder egentligen kreditvärdighet och kan man göra något för att påverka sin kreditvärdighet? Det reder vi ut här!

Hantverkare fokuserad. Artikel om vad kreditvärdighet är.

Vad betyder kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått som används för att bedöma ett företags eller en privatpersons förmåga att betala sina skulder. Måttet används oftast av banker, factoringbolag och andra typer av långivare och berättar huruvida det är en hög eller låg risk att låna ut pengar eller ge kredit till personen eller företaget i fråga. God kreditvärdighet innebär alltså en låg risk för långivaren, och kreditvärdigheten blir på så vis ett typ av bevis på att personen eller företaget kommer att kunna betala tillbaka.

Beräkningen görs oftast av ett kreditupplysningsföretag. Alla företag använder olika metoder för att göra sin bedömning men de viktigaste faktorerna är företagets inkomst, fasta utgifter samt nuvarande krediter och kredithistorik.

Kan jag påverka min kreditvärdighet?

Om du vill förbättra din kreditvärdighet är det första alltid att se till att vara extra noga med företagets ekonomi och se till att du alltid betalar företagets fakturor i tid. En sen betalning som hamnar hos Kronofogden kan nämligen slå hårt mot ditt företags kreditvärdighet.
Har du flera olika utspridda lån och krediter kan även detta påverka din kreditvärdighet negativt. Försök istället samla dina lån och krediter i den mån det är möjligt, eftersom färre lån ofta leder till en förbättrad kreditvärdighet.

Har du frågor om din kreditvärdighet eller vill veta mer om dina möjligheter till fakturaköp? Vi svarar mer än gärna på dina frågor!