FACTS

Hälften av alla fakturor betalas för sent - så påverkar det likviditeten

I en utredning som utfördes av Statistiska Centralbyrån visade det sig att ungefär hälften av de fakturor som skickas ut av små och medelstora företag betalas för sent – och likviditetsproblem blir ofta en olycklig följd. Läs mer om hur vi på Factoringgruppen kan hjälpa till!

Person manövrerar maskin. Läs om hur sena inbetalningar ger likviditetsproblem. Sälj faktura och få betalt direkt.

Likviditetsproblem till följd av sena betalningar

Många små och medelstora företag har problem med försenade betalningar för sina fakturor – och likviditetsproblem blir ofta en olycklig följd.

I en utredning som utfördes av Statistiska Centralbyrån visade det sig att ungefär hälften av de fakturor som skickas ut av små och medelstora företag betalas för sent – och hela 16 procent av fakturorna betalas mer än en vecka efter förfallodatum. Att inte få sina pengar i tid kan sätta käppar i hjulet för vilken företagare som helst, men för små och medelstora företag kan det vara direkt avgörande för om ekonomin ska gå ihop eller inte.

Ett problem som ofta uppstår är att små och medelstora företag hamnar i något av en beroendeställning till stora kunder och behöver därför acceptera försenade betalningar eller långa betalningstider, trots att kassaflödet blir lidande. Att inte ha tillräckligt med likviditet i företaget hindrar rörelsefriheten och kan sätta stopp för utveckling av produktion och tjänster eller stå i vägen för smarta och långsiktiga investeringar. För vissa företag kan förseningar till och med innebära att man inte kan betala ut löner, egna fakturor och andra utgifter som företaget står för. Dessutom leder försenade betalningar nästan alltid till en stor och kostsam administrativ börda, då man behöver lägga mycket tid på att jaga kunder för att få betalt för sina fakturor.

Sälj dina fakturor och förbättra likviditeten

Om du har problem med sena betalningar är fakturaköp ett bra alternativ som ger dig både trygghet och stabilitet i ditt företagande. Genom att sälja dina fakturor slipper du vänta på att dina kunder ska betala och får i stället loss dina pengar direkt. Det ger dig ett jämnt kassaflöde, förbättrar likviditeten och ger dig friheten att driva ditt företag precis på det sätt du vill. När du säljer dina fakturor slipper du även sköta administrationen kring fakturorna. Vi bevakar fakturorna, skickar påminnelser eller vidtar inkassoåtgärder om det skulle behövas. Dessutom slipper du de obekväma samtalen som kan uppstå om dina kunder inte betalar i tid.

Läs mer om tjänsten och kom igång med att sälja dina fakturor här.