FACTS

Vad gör ett factoringbolag?

Du har kanske hört talas om begreppet factoring, men vad gör egentligen ett factoringbolag? I den här artikeln redogör vi för vad du kan ha för nytta av factoring, vad det kostar och hur vi på Factoringgruppen kan hjälpa dig förbättra ditt kassaflöde och kreditvärdighet. Låt oss börja från början.

Vad betyder factoring?

Det betyder fakturakredit, det vill säga att du säljer eller belånar dina fakturor för att förbättra ditt kassaflöde. Hos factoringgruppen får du oftast pengarna inom några timmar i stället för att vänta tills din kund betalar fakturan.

Vad gör ett factoringbolag?

Ett factoringbolag köper din faktura eller lånar dig pengar på fakturan så du får in kontanta medel i företaget. När du säljer fakturan tar factoringbolaget ut en låg procentsats av fakturabeloppet för att ta över fakturan. Vid fakturalån betalar du ränta på lånebeloppet. Pengarna betalas ut direkt till företagets bankkonto, och på Factoringgruppen betalar vi i normalfallet ut pengarna samma dag.

Varför ska jag använda factoring?

Det finns många anledningar att använda factoring, men i grunden handlar det om att få in pengar snabbare med hjälp av fakturorna, som är tillgångar du redan har i företaget. En situation där factoring kan hjälpa dig är om du har långa kredittider och projekt som löper under lång tid. I branscher som bygg, entreprenad och hantverk ligger du som företagare ofta ute med pengar för inköp, löner och skatt, medan det tar lång tid innan du får in pengar från dina kunder.

Det är också vanligt att stora företag pushar ut kreditkostnader på sina underleverantörer genom att kräva långa kredittider, eller till och med bestrida fakturor för att skjuta på betalning. Då kan det vara bra att kunna få in pengarna tidigare.

Några konkreta fördelar med factoring:

  • Förbättra likviditeten och få utrymme för investeringar.
  • Förbättra kreditvärdigheten
  • Förenkla administrationen. Factoringbolaget bevakar fakturorna.
  • Ha möjlighet att möta efterfrågan utan att hamna i kassaflödeskris.
  • Agera på nya affärsmöjligheter. Bättre kassa ger större flexibilitet.

Växande orderingång kan försämra likviditeten

Situationer när du ligger ute med mycket pengar för råvaror eller har långa ledtider kan leda till att du får likviditetsproblem, trots att företaget egentligen går bra. Det kan till och med vara så att ju bättre det går, desto sämre blir likviditeten, eftersom dina kostnader för att generera intäkter ökar med ökande omsättning.

Då kan det vara bra att utnyttja factoring som en möjlighet att få in kontanta medel i bolaget och förbättra likviditeten. Factoringgruppen har många kunder som använder factoring i stället för banklån, checkkredit eller andra typer av finansiering. Om du vill veta mer om hur det skulle fungera för just dig, är du välkommen att höra av dig.

Är factoring dyrt?

På senare år är det många som har fått upp ögonen för att factoring är en smidig och kostnadseffektiv väg att gå för att öka likviditeten. En fördel med factoring är också att eftersom du omvandlar fakturorna som är tillgångar du redan har till kontanta medel, förbättras företagets kreditvärdighet, vilket inte är fallet om du tar banklån eller ökar på krediter.

Så vad kostar det? Här är ett räkneexempel på vad det kan kosta att sälja en faktura:

Fakturabelopp: 10 000 kr
Avdrag (3%): 300 kr
Återstående belopp: 9 700 kr
Hanteringsavgift/faktura: 50 kr
Total kostnad: 350 kr (avdrag + fakturaavgift)

Procentsatsen som factoringbolaget tar ut varierar, men ligger oftast mellan 2–5% och beror på kreditvärdighet hos fakturamottagaren, antal fakturor och totalbelopp. Räkneexemplet är generellt för branschen.

Hur vet jag vilket factoringbolag som passar mig?

Det är viktigt att välja rätt factoringföretag, eftersom det påverkar både dina kostnader och relationen till dina kunder. Var noga med att få alla kostnader och avtal förklarade för dig och även prov på hur factoringbolaget sköter kontakten med dina kunder. Försök undvika krav på ett visst antal fakturor per år eller att de ska ta hand om alla dina fakturor. Factoring ska vara en resurs för dig, inte ett tvång.

Några saker att titta på när du jämför factoringbolag:

  • Administrationsavgifter per faktura
  • Årsavgift – betalar du när du inte använder tjänsten?
  • Startavgift – behöver du betala för att komma igång?
  • Eventuell bindningstid
  • Procentsats av fakturabeloppet
  • Hur snabba är utbetalningarna?
  • Hur behandlas dina kunder av factoringföretaget?
  • Hur går det till rent praktiskt? Förenklas din administration?

Dessa punkter är viktiga att ha med i en jämförelse, sen är det upp till dig att väga för- och nackdelar. Hur viktigt är det att factoringbolaget har en smidig lösning som förbättrar din administration, eller att de sköter dina kundkontakter bra jämfört med pris, till exempel?

Vi på Factoringgruppen kräver inte att du ska skicka en enda faktura om du inte behöver det, och vi tar ingen årlig avgift. Det innebär att factoring är en resurs du kan ta till när du behöver den, utan att den kostar dig något när du inte använder den. Vi erbjuder också ett mycket konkurrenskraftigt pris och en av marknadens snabbaste utbetalningar. Vi behandlar alltid dina kunder med respekt och service och vi är alltid lättillgängliga över telefon eller mejl.

Hur kommer jag i gång med factoring?

Det tar ofta någon dag att starta, men om du har bråttom och har en faktura att sälja, så kan du komma i gång på några timmar. Du kan dock inte sälja en faktura du redan skickat till en kund.

Snabbt kan man säga att det går till så här:

  • Teckna avtal om factoring – här regleras kostnaden för att sälja fakturor
  • Välj ut fakturor du vill sälja och mejla eller ladda upp i factoringbolagets system.
  • Fakturorna skickas till kund
  • Pengarna betalas till ditt konto – detta sker direkt när fakturan skickats

Läs mer om tjänsten och kom igång med att sälja dina fakturor här.