FACTS

5 frågor att ställa när du säljer fakturor

När du jämför factoringavtal är det kanske givet att jämföra avgiften för fakturaköp hos olika factoringbolag. Det finns dock många faktorer som avgör vilket avtal som faktiskt är det bästa alternativet för dig och ditt företag. I den här artikeln går vi igenom fem andra saker att tänka på när du jämför factoringavtal.

När du jämför factoringavtal är det kanske givet att jämföra avgiften för fakturaköp hos olika factoringbolag. Det finns dock många faktorer som avgör vilket avtal som faktiskt är det bästa alternativet för dig och ditt företag. I den här artikeln går vi igenom fem andra saker att tänka på när du jämför factoringavtal.

1. Har fakturaköpet några dolda avgifter?

Generellt tar factoringbolag en viss procent av din faktura i avgift för att ta hand om den, men vad som faktiskt ingår i den avgiften kan variera mycket. Det kan finnas ytterligare avgifter som gömmer sig i det dolda, exempelvis uppläggningsavgifter och årsavgifter, särskilt när priset känns lite för bra för att vara sant. Läs därför noggrant igenom villkoren för avtalet och räkna på totalkostnaden för samtliga avgifter innan du väljer avtal. Vi tror inte på dolda avgifter och är transparenta med vad det kostar att sälja fakturor till oss. Här kan du läsa mer om vad factoring kostar med Factoringgruppen.

2. Hur ser factoringbolagets helhetserbjudande ut?

Precis som det kan finnas dolda avgifter kan det faktiskt finnas dolda vinster. En factoringtjänst som kan integreras i ett system du redan använder kan spara dig mycket tid i administration och bokföring. Factoringbolag som har en tydlig, serviceorienterad approach mot dina kunder kan ge dig trygghet i att dina kundrelationer tas väl omhand. Att kunna komma åt allt du behöver direkt från mobilen kan vara avgörande för dig som alltid är på språng. Bara en så simpel sak som hur tillgänglig supporten är på ett factoringbolag kanske gör all skillnad i världen för just dig? Sådana faktorer kan göra det gynnsamt att välja en potentiellt dyrare factoringtjänst. Läs mer om hur det är att sälja dina fakturor till oss på Factoringgruppen här.

3. Ska du sälja fakturan med eller utan regress?

Ett fakturaköp kan göras med eller utan regress. Det innebär enkelt uttryckt att en faktura kan köpas med eller utan att factoringbolaget övertar kreditrisken. Om du säljer dina fakturor med regress kommer de att gå tillbaka till dig som fakturautställare om din kund inte betalar inom ett visst antal dagar. Säljer du fakturor utan regress går fakturan istället tillbaka till factoringbolaget.

Att sälja utan regress är dyrare, kräver striktare kreditbedömning och tar därför oftast lite längre tid – men du slipper kreditrisken. Vill du frigöra dina pengar snabbare och känner dig säker på att din kund kommer att betala fakturan, om än lite sent, kan det vara ett bättre alternativ att sälja med regress. Det beror helt enkelt på omständigheter. Vi rekommenderar alltid fakturaköp med regress om det är viktigt med snabba utbetalningar, konkurrenskraftigt pris och möjlighet att sälja alla företagets fakturor, inte bara enstaka. Du kan läsa mer om alternativen i vår artikel om regress.

4. Har factoringavtalet en vitesklausul?

Det är givetvis alltid viktigt att vara införstådd på vad ett avtal innebär i praktiken, inklusive vad som står i det finstilta. En särskild sak som kan ge stora konsekvenser är om det finns en så kallad vitesklausul i ditt factoringavtal. Vitesklausulen kan kosta dig dyrt, både med hänsyn till ekonomi och flexibilitet, om du av något skäl skulle vilja byta factoringbolag. Frågar du oss är det ett högt pris att betala, även för det billigaste av fakturaköp.

5. Har factoringavtalet någon bindningstid?

Många factoringbolag har långa bindningstider på sina avtal, vilket begränsar dina valmöjligheter när du ska sälja dina fakturor. Vi utformar våra avtal för att ge dig som kund frihet och flexibilitet, inte för att teckna upp dig på långa bindningstider. Du som kund ska inte vara kvar hos oss för att du blivit begränsad i dina alternativ, utan för att vi är det bästa alternativet för just dig!

Sammanfattningsvis finns det inte en typ av factoringavtal som är det absolut bästa. Vilket factoringavtal – för att inte tala om factoringbolag! – som är bäst för just dig och ditt företag är upp till dig att bedöma.

På Factoringgruppen utgår vi alltid ifrån att hitta en personlig lösning anpassad efter dina behov och prioriteringar. Vill du veta mer om vad vi kan erbjuda dig? Kontakta oss så berättar vi mer!