Hand skriver pa factoringavtal fran Factoringgruppen

Kika på detta när du jämför factoringavtal

Att välja factoringbolag är inget du gör varje dag, så självklart är det viktigt att syna det finstilta i avtalet noga innan du skriver på. För när du väljer factoringbolag, väljer du även factoringavtal. Och factoringavtal skiljer sig ofta åt på ett par viktiga punkter mellan olika factoringbolag.

Det är särskilt en klausul i avtalsvillkoren som du ska hålla koll på. Om den finns med riskerar du att binda upp dig i åtaganden som blir tuffa att fullfölja.

 

Kolla detta i factoringavtalet

När du skriver ett avtal om fakturaköp med ett factoringbolag, anger du den fakturavolym du planerar att sälja under det kommande året. Utifrån detta och ett antal andra faktorer räknar factoringbolaget ut det pris, eller den provision, som du får betala för att använda tjänsten.

Allt gott så.

Men vad händer om du inte är nöjd med ditt factoringbolag och vill byta?

Det är först då det verkligen har betydelse hur det finstilta i avtalet ser ut.

I vissa fall finns det nämligen en så kallad vitesklausul i ditt factoringavtal. I korthet innebär klausulen att du inte kan byta factoringbolag, inte ens för att sälja en enda faktura, utan att betala ett vitesbelopp för kontraktsbrott.

 

Vad innebär ett vitesföreläggande i praktiken?

 Vitesbeloppet är satt till en procentsats på den fakturavolym du angett, i de flesta fall cirka 5-6%. Så om du har angett att du ska sälja fakturor till ett värde om 3 miljoner på ett år, kan du bli skyldig att betala 150 000 – 180 000 kronor i vite om du väljer att använda ett annat factoringbolag.

Det kan alltså stå dig riktigt dyrt och du blir i praktiken inlåst i ditt nuvarande avtal.

 

Kan det få andra konsekvenser?

 Även om du inte blir stämd att betala vite för avtalsbrottet kan du – som en ”kompromiss” från factoringbolagets sida – tvingas att sälja samtliga av företagets fakturor till factoringbolaget istället. Även om du inte har behovet.

En annan ”kompromiss” som factoringbolaget kan erbjuda dig, för att undvika vite, är att förlänga ditt avtal. Det kan innebära att ditt avtal förlängs med 24-36 månader. Under tiden blir du tvingad att utnyttja företagets tjänster, trots att du kanske velat upphandla detta hos någon annan.

 

Så vilket är vårt råd?

Du har säkert redan räknat ut att vi inte är så förtjusta i avtal med vite och vitesklausuler.

Vårt råd är därför att du bör tänka dig för både en och två gånger, innan du går in i ett factoringavtal med en klausul om vitesföreläggande om du byter factoringbolag. Dubbelkolla alltid om det finns en vitesklausul i avtalet och vad som händer om du byter factoringbolag. Det kan du vinna mycket på.

Om du till exempel vill kunna konkurrensutsätta dina avtalsvillkor med jämna mellanrum, bör du undvika avtal med vitesklausul.

 

Hur jobbar vi?

Factoringgruppen använder inte vite eller andra liknande inlåsningsmekanismer. Anledningen är enkel: vi tror att våra kunder väljer att vara kunder hos oss så länge vi levererar konkurrenskraftiga villkor och service. Om någon vill testa vingarna hos ett annat bolag är man fri att göra det – så enkelt är det!

 

Prata med oss!

Vill du veta mer om hur fakturaköp fungerar och kanske testa? Prata med oss så berättar vi mer! Du kan lämna dina uppgifter här på hemsidan så ringer vi upp, eller kontakta oss direkt via telefon eller e-post. Välkommen till Factoringgruppen!