Sälja fakturor

Vi köper dina kundfakturor.

Att sälja fakturor, en eller flera, till ett factoringbolag är ett snabbt och enkelt sätt att frigöra kontanter i din verksamhet. Nedan ser du hur det fungerar hos oss. 

 • Få ut pengarna från dina fakturor snabbare

  Idag är kredittider på upp till 90 dagar inte ovanligt, vilket gör att du tyvärr får vänta länge innan du får betalt. När vi köper fakturor av ditt företag får du betalt för dina kundfordringar mycket snabbare – i de flesta fall redan inom två timmar. Genom att sälja faktura frigör du alltså kapital som kan göra nytta i företaget, istället för att du ska agera bank åt dina kunder.

 • Ha alltid tillräcklig likviditet för företagets utbetalningar

  Med god tillgång till kontanta medel slipper du oroa dig över om du har tillräcklig likviditet för att betala skatter, löner, leverantörsfakturor och andra utgifter.

 • Finansiera tillväxt och nya affärsmöjligheter.

  Om ditt företag står inför ett större projekt eller behöver göra investeringar krävs kapital. Då ger factoring den extra likviditet som behövs. Många företagare använder till exempel factoring för att kunna agera snabbare vid upphandlingar och förhandlingar samt för att finansiera ny utrustning.

 • Minska företagets fakturaadministration

  Det ingår i vår fakturaservice att vi sköter all fakturabevakning, gör betalningspåminnelser och kan även sköta inkasso i de fall du har kunder som inte betalar i tid.

Sälj fakturan för att förbättra företagets nyckeltal

God likviditet kan i många fall också innebära att ditt förhandlingsläge blir bättre gentemot uppköpare och potentiella kunder. Detta då ditt företags möjlighet att leverera bland annat bedöms utifrån företagets likviditet (om du vill veta mer om likviditet och hur du kan förbättra den, kan du läsa vår guide om likviditet här).

Betala bara för de fakturor du väljer att sälja

När du använder dig av factoring genom Factoringgruppen betalar du bara för de fakturor du säljer. Du slipper alltså årsavgifter och startavgifter som förekommer exempelvis vid checkkredit/kontokredit.

 

Så fungerar det

Att sälja en eller flera av företagets fakturor går både snabbt och enkelt. Här nedanför ser du hur det går till hos oss.

 • Illustration för avtal om fakturaköp

  1. Börja med att teckna avtal med oss

  Vi börjar med att skriva ett avtal om fakturaköp, som bland annat reglerar den procentsats som ska dras från fakturabeloppet. Vi har inga uppstartskostnader, den enda kostnaden du får är procentavdraget, per faktura.

 • Bild som beskriver vilka fakturor man väljer att sälja

  2. Välj vilka fakturor du vill sälja

  Hos oss kan du sälja en eller flera fakturor. Vi har inget minimiantal eller minimibelopp på fakturorna, vilket gör att du kan sälja fler av företagets fakturor. När du ska sälja en faktura skickar du originalfakturorna via e-post, post eller vårt online-system.

 • Bild som illustrerar att fakturorna skickas till kunden

  3. Vi skickar fakturan till din kund

  När du sålt en faktura till oss, tar vi över din kundfordran och skickar fakturan till din kund. Det framgår alltid tydligt på fakturan att den är överlåten till oss samt vilket bankgiro som gäller för betalningen.

 • Pengar direkt Factoring, Factoringgruppen

  4. Pengarna utbetalas till ditt företagskonto

  Så snart vi har skickat ut fakturan till din kund, betalar vi beloppet direkt till ditt företagskonto, enligt vårt avtal. I de flesta fall betalar vi ut pengarna samma dag, inom några timmar.

Sälja med regress?

I korthet betyder detta att de fakturor som du sålt och som din kund inte betalar, går tillbaka till dig som fakturautställare. Regress betyder i det här fallet alltså ”återgång”. Normalt sker detta efter ett visst antal avtalade dagar.

Sälja utan regress?

Fakturaköp utan regress innebär att factoringföretaget tar över risken för att fakturamottagaren inte betalar fakturan (i alla fall på papperet). Med denna typ av factoring behöver factoringbolaget göra en striktare kreditbedömning av dig och dina kunder, vilket oftast betyder att färre fakturor går att sälja.

Vilket alternativ är bäst?

 • När du säljer en faktura med regress går flera av dina fakturor att sälja. Det blir dessutom billigare än att sälja dem utan regress, eftersom factoringbolaget tar en mindre kreditrisk.
 • Att sälja faktura utan regress innebär på motsvarande sätt att räntan du betalar blir högre och att färre av dina fakturor går att sälja. Det gör också att det kan ta längre tid för factoringbolaget att göra kreditbedömning, vilket är negativt om snabba utbetalningar är viktigt för dig.

Värt att känna till är att factoringföretag (trots att det kan låta så) aldrig står för affärsrisken vid fakturaköp utan regress, enbart kreditrisken. Så om din kund går i konkurs kommer din faktura ändå att gå tillbaka till dig som fakturautställare.

Vår rekommendation?

Vi rekommenderar alltid fakturaköp med regress om det är viktigt med snabba utbetalningar, konkurrenskraftigt pris och möjlighet att sälja alla företagets fakturor, inte bara enstaka.

Vill du få mer information?
Om du vill prata med oss direkt, eller har frågor som inte blir besvarade här kan du ringa vår centrala växel på 031-7199920. Om du vill prata direkt med någon av våra lokala representanter kan du gå direkt till: Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Helsingborg.

Vill du få en kostnadsfri prisuppgift?
Om du vill få en prisuppgift/offert så är du varmt välkommen att kontakta oss, antingen via telefon på 031-7199920 eller genom att klicka här för att lämna dina kontaktuppgifter direkt på hemsidan (länken öppnas i ett nytt fönster).

Läs mer om fördelarna med att sälja fakturor och hur factoring fungerar eller kika in på Factoringskolan:

Factoringskolan_ att sälja fakturor

 • Ställningsbyggare, Malmö

  ”För oss är factoring ett bra alternativ till andra finansieringslösningar. Factoringgruppen har varit med oss i snart tre år och vi är jättenöjda.”

 • Grossist, Stockholm

  ”Vår erfarenhet av Factoringgruppen: det bara funkar. Gott så! Vi rekommenderar. ”

 • Transportbolag, Kungälv

  ”Vi har många fakturor varje månad så för oss var det viktigt att ha en egen kontaktperson. Vi har använt andra lösningar innan, men Factoringgruppens personliga modell funkar bäst för oss.”

 • Måleriföretag i Karlstad

  ”Vi har arbetat med Factoringgruppen i snart fem år. De är enkla att nå och alltid snabba att svara om vi har frågor. Vi rekommenderar dem!”

 • Snickare, Göteborg

  ”Factoringgruppen har grym service och är enkla att ha att göra med. Alltid snabb utbetalning och inget krångel. Tumme upp från oss!”